0

Rosenbad stängd Stockholm Sveriges Huvudstad när USA: s president Barack Obama anländer sitt besök i Sverige

 
 
Rädslan för en bombning, tvingar regeringen att stänga av regeringens högkvarter i samband med Obamas besök i Sverige.
Inför presidentens ankomst förbjuder externa möten i Rosenbadsgatan i en vecka - och redan på måndag, anländer 50 personer från Vita huset och Secret Service till Stockholm.
- Vi lever i en globaliserad värld, är det också sant terrorister, säger terror experten Magnus Ranstorp.


USA: s president Barack Obama anländer till Arlanda presidentens plan Airforce One på onsdag morgon den 4 september. Ungefär en timme innan landning två andra jumbojet, Boeing 747, från USA med cirka 150 journalister och lika många livvakter från Secret Service. Ombord en av flygplanet är också den skottsäkra bilen att presidenten kommer att resa in under sitt besök i Sverige.
På måndag eftermiddag avslutades den första stora planeringsmöte för Obamas besök. Enligt regeringskällor, var det statsminister Fredrik Reinfeldts statssekreterare Katarina Areskoug som ordförande för mötet. Till USA ambassadör Jonas Hafström deltog, liksom representanter för Utrikesdepartementet och polisen.


Externa möten är inte tillåtna
Stämman beslutade bland annat att regeringens högkvarter Rosenbadsgatan förvandlats till Fort Knox under presidentens besök. Inga externa möten tillät veckan innan Obamas ankomst. Bomb Hundar och Secret servicepersonal kommer samtidigt att vara i entrén.
- Anledningen är rädslan för en bombattack, sade en statlig källa berättade Expressen.
Förebygger och avskräcker
Terror experten Magnus Ranstorp är inte förvånad.
- Det är världens mest skyddade man som nu kommer till Sverige. Det handlar inte om att man har upptäckt ett hot, utan mer om att tvinga ner möjligheten. Detta är både förebyggande och avskräckande.
Så många som 2.000 poliser kan kallas in under besöket, enligt polisens tjänstemän.

"En feel-good möte"
Den svenska regeringen har informerat Vita huset att Fredrik Reinfeldt att diskutera frihandel, mänskliga rättigheter och energifrågor med Barack Obama.
- Det kommer att bli en må-bra möte, utrikesminister Carl Bildt nyligen.
Det är nu också klart att middagen kommer premiärministrar Norge, Danmark, Finland och Island deltar, kommer att hållas i statsministerns bostad Sagerska palatset på kvällen den 4 september.
Utrikesdepartementet agerat om utrikes Kerry skulle följa Obama till Sverige, men han sade nej till oklara skäl.
Som Expressen tidigare kunnat berätta President Obama planerar att besöka kung Carl Gustaf på slottet innan han reser på följande dag.
Barack Obama lämnar Sverige på morgonen på Sept 5 och sedan gå till G20-mötet i S: t Petersburg.


Redan på söndag morgon anländer cirka 50 personer från Secret Service och Vita Huset till Stockholm, Obamas så kallade "förtrupp". De kommer alla att stanna i Sverige för besöket är över.
Totalt har cirka 500 personer att följa presidenten till Sverige.
Reporter från By Niklas Svensson Expressen SVERIGE
http://www.expressen.se/nyheter/rosenbad-stanger-vid-obama-besok/
Helgade Ambassadress, Birgit
Smorda i Guds rike
 
 

Kommentera här: